Info en Gebruik van Maria Treben Zweedse Kruiden

 

 

Klik hier om naar onze producten van Maria treben te gaan.

Inleiding:

In haar boek " Gezondheid uit de apotheek van God" schrijft Maria Treben dat de Zweedse arts Dr. Samst het kruidenelixer in zijn huidige vorm heeft beschreven en toegepast. Het oude recept werd na zijn overlijden bij zijn notities gevonden, hij gebruikte het zelf elke dag. Dr. Samst stierf na een noodlottig ongeval tijdens het paardrijden.

Hij was toen 104 jaar oud. Hoewel het in eerste instantie lijkt of het hier gaat om een oud Zweeds kruiden recept wijst onderzoek uit dat de oorsprong van dit middel moet worden gezocht in de gebieden rond de Middellandse Zee uit een tijd ver voor onze jaartelling.

Ten tijden van de Romeinse keizers werd een gelijkaardige drank genaamd "Theriak" alom gebruikt als ontgiftingsmiddel ( detoxicum ) en stond het algemeen bekend dat een lepel van dit middel na een overdadige maaltijd snel verlichting kon brengen. Aangenomen mag worden dat zowel de Griekse als Romeinse geleerden moeten hebben geput uit de ervaringen van hun Egyptische voorgangers aangezien in Egypte een dergelijke ontgiftingsmiddel reeds lang werd toegepast.

Samengesteld uit 11 soorten kruiden naar het oude huis recept.

Het recept voor het Zweedse kruidenbitter duiken elke eeuw in een of andere vorm op in de geschiedenis van de geneeskunde, vanaf de Ptolemeische periode in Egypte ( 323-30 voor Christus ) tot in de 20e eeuw.
De huidige receptuur, en vervolgens de benamingen Zweedse kruiden of Zweeds bitter, zijn echter te danken aan de arts Kristian Hendrik Hjärne uit Stockholm (Zweden).

Hij schrijft de volgende kruiden voor:

10 gram Aloë
5 gram Myrrhe
0,2 gram Safraan
10 gram Senneblaadjes
10 gram Kamfer
10 gram Rabarberwortel
10 gram Zitwerwortel ( kurkuma )
10 gram Manna
10 gram Venetiaanse Theriak
5 gram Zilverdistelwortel
10 gram Engelwortel 
Omslag met Zweedse kruiden:
Al naar gelang van de grootte van de te behandelen plaats, neem je een groot of klein stuk watten of celstof, maak die met het Zweeds kruidenbitter vochtig en leg dat dan op het aangedane lichaamsdeel. Gevoelige huid delen eerst inwrijven met goudsbloemzalf of calendula zalf, dit omdat het Zweeds kruidenbitter alcohol bevat wat de huid behoorlijk kan irriteren. Dek de watten af met een stukje plastic folie zodat de kleding niet vies wordt. De folie dek je dan weer af met een doek of verband. In sommige gevallen ( hoofdpijn, vermoeide ogen, keelontsteking), kun je volstaan met het opbrengen van een washandje bevochtigd met het iets verdunde middel.
De omslag laat je 2 tot 4 uur inwerken ( de tijdsduur is afhankelijk van de klacht ).
Als de patiënt het kan verdragen, kan dit omslag ook een nacht lang blijven zitten. Bij gevoelige patiënten kunnen huidreacties ontstaan: in dat geval de omslag korter gebruiken of gedurende enige tijd niet.
Personen die allergisch zijn, kunnen het beste een doek in plaats van de folie gebruiken. Niet vergeten de huid in te vetten! Indien een huidreactie ( is ) ontstaan dan met goudsbloem of calendula zalf inwrijven.

Zweedse Kruiden Maria Treben